Μοναδικά Μελομακάρονα με Σοκολάτα: Ένας Παράδεισος για τους Λάτρεις της Σοκολάτας!
Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα! Τα μελομακάρονα με σοκολάτα είναι εξαιρετικά υγρά, εμποτισμένα σε αρωματικό σιρόπι μελιού και βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την απόλαυση;
Η Παράδοση Συνδυάζεται με τη Σοκολάτα
Η κλασική συνταγή για τα μελομακάρονα (τα παραδοσιακά ελληνικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μέλι) περιλαμβάνει καρύδια και λίγο κανέλα και γαρίφαλο. Ωστόσο, προσθέτοντας σοκολάτα, παίρνουμε μια νέα και νόστιμη εκδοχή αυτού του χριστουγεννιάτικου κλασικού. Μπορείς, αν θέλεις, να προσθέσεις και καβουρδισμένα αμύγδαλα για επιπλέον γεύση!
Υλικά για τα Μελομακάρονα
Για τα μελομακάρονα
- 500 γραμμάρια αλεύρι
- 200 γραμμάρια σιμιγδάλι
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 ml χυμός πορτοκαλιού
- 100 ml κονιάκ
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- Μπαχαρικά: μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, βανίλια
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 100 ml ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γραμμάρια μέλι
Για το σιρόπι
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 200 ml νερό
- 200 γραμμάρια μέλι
Για την επικάλυψη
- 200 γραμμάρια σοκολάτα (μαύρη ή γάλακτος, ανάλογα με την προτίμησή σου)
- 50 γραμμάρια βούτυρο ή λάδι
Πώς να Φτιάξεις τα Μελομακάρονα με Σοκολάτα
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το Σιρόπι
Αρχίζουμε με το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το Μίγμα
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ με ένα σύρμα. Σε άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Στο τέλος, προσθέτουμε τη σόδα και χτυπάμε για 5-10 δευτερόλεπτα.
Βήμα 3: Συνδυάζουμε τα Μίγματα
Προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα με τα υγρά συστατικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας, μέχρι να γίνει ομαλή και μαλακή η ζύμη. Προσοχή να μην παραζυμώσουμε!
Βήμα 4: Σχηματίζουμε τα Μελομακάρονα
Πιάνουμε μια ποσότητα ζύμης (περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού) και τη σχηματίζουμε σε οβάλ σχήμα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί και τα πιέζουμε ελαφρώς με ένα πιρούνι.
Βήμα 5: Ψήνουμε
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Βήμα 6: Εμποτίζουμε με Σιρόπι
Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο, τοποθετούμε τα μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 10-20 δευτερόλεπτα. Καλό είναι να το κάνουμε σε 2-3 δόσεις. Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε μια σχάρα.
Βήμα 7: Ετοιμάζουμε τη Σοκολάτα
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε σε ένα μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα, προσθέτοντας το βούτυρο ή το λάδι. Τοποθετούμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βήμα 8: Επικαλύπτουμε τα Μελομακάρονα
Βυθίζουμε το κάθε μελομακάρονα στη λιωμένη σοκολάτα και το τοποθετούμε ξανά στη σχάρα. Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια ή αμύγδαλα για γαρνίρισμα. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
Βήμα 9: Αποθήκευση
Αποθηκεύουμε τα μελομακάρονα με σοκολάτα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Θα διατηρηθούν για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων!
Συμπέρασμα
Αυτή η συνταγή για τα μελομακάρονα με σοκολάτα είναι ιδανική για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου αυτές τις γιορτές! Με την τέλεια ισορροπία γεύσεων και την ακαταμάχητη σοκολάτα, σίγουρα θα γίνουν η αγαπημένη σου λιχουδιά. Δοκίμασέ τα και δες πώς θα γίνουν ο πρωταγωνιστής των γιορτών σου!