Περιγραφή
Αυτή είναι μια παραδοσιακή συνταγή φλαούνας, για να ετοιμάσεις αυτή τη νόστιμη λιχουδιά με επιτυχία! Ανακάλυψε όλα τα μυστικά πίσω από την τέλεια φλαούνα, γλυκιά, αλμυρή και γεμάτη με τις υπέροχες αρωματικές νότες του μαχλαμπί και της μαστίχας!
Για τη Ζύμη Φλαούνας
Για τη γέμιση και το γλάσο
- Για να έχεις την καλύτερη υφή για τη φλαούνα, είναι καλύτερο να ετοιμάσεις τη γέμιση από το βράδυ πριν ή τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν το ψήσιμο. Αυτό θα επιτρέψει στη γέμιση του τυριού να στεγνώσει και να απορροφήσει περισσότερη “υγρασία” από τα υγρά συστατικά της φλαούνας.
- Ξεκίνα τρίβοντας το τυρί όσο πιο ψιλό μπορείς. Πρόσθεσε τα χτυπημένα αυγά, τις σταφίδες, τη μέντα, τη μαστίχα, το μαχλάμπι και το σιμιγδάλι και ανακάτεψε καλά. Κάλυψε το με μια πετσέτα και τοποθέτησέ το στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον για 4-5 ώρες πριν το ψήσιμο.
- Στη συνέχεια, ξεκίνα να ετοιμάζεις τη ζύμη. Η ζύμη είναι πιο κοντά σε μπισκότο και όχι πολύ ψωμάκι, οπότε πρόσεξε να μην παραδουλέψεις τη ζύμη γιατί η φλαούνα θα είναι κάπως ζυμωμένη. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζεις το αλεύρι, προσθέτεις το αλάτι, το baking powder, το μαχλάμπι, τη μαστίχα και ανακατεύεις καλά.
- Πρόσθεσε τα υγρά συστατικά στη μίξη φλαούνας, δηλαδή το βούτυρο και τα αυγά και ανακάτεψε απαλά τη ζύμη με τα δάχτυλά σου. Διάλυσε την μαγιά στο χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, ρίξε τη στη ζύμη και μετά πρόσθεσε το χλιαρό γάλα. Πρόσεξε να το νερό και το γάλα να είναι μόνο χλιαρά και όχι καυτά γιατί θα σκοτώσουν τη μαγιά!
- Συνέχισε να ζυμώνεις τη ζύμη για λίγα λεπτά μέχρι η υφή να είναι σφιχτή αλλά όχι ψωμένια. Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή, πρόσθεσε λίγο ακόμη αλεύρι αλλά πρόσεξε να μην το παρακάνεις καθώς δεν θέλεις να έχει ψωμένια υφή η φλαούνα. Κάλυψε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και άφησέ τη να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Τώρα είναι η ώρα να αρχίσεις να συναρμολογείς τις φλαούνες! Βγάλε το μείγμα της γέμισης από το ψυγείο και πρόσθεσε τα υπόλοιπα συστατικά του μείγματος. Ανακάτεψε καλά και άφησε το στην άκρη. Ρίξε τη ζύμη της φλαούνας σε λεπτές φύλλες. Κόψε σε ορθογώνια 12×12 εκ. περίπου 5 ίντσες σε κάθε διάσταση. Πασπάλισε τα σουσάμια σε ένα μικρό πιάτο με περίπου το ίδιο μέγεθος όπως τα ορθογώνια ζύμης φλαούνας.
- Γλάσο την εξωτερική πλευρά της ζύμης φλαούνας με τα χτυπημένα αυγά και πίεσέ την πάνω στα σουσάμια. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι σπόροι είναι καλά ενσωματωμένοι στη ζύμη. Πάρε μια χούφτα από τη γέμιση του τυριού και σχημάτισε μια μπάλα. Τοποθέτησέ την στο κέντρο της ζύμης (οι σπόροι σουσαμιού προς τα έξω), γλάσο τις άκρες με λίγο περισσότερα χτυπημένα αυγά και δίπλωσέ την, πιέζοντας τις γωνίες μαζί για να σχηματίσεις το σχήμα της φλαούνας.
- Μόλις όλες οι φλαούνες είναι σχήματος, τοποθέτησέ τες σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, άφησέ τες να φουσκώσουν για περίπου 30-45 λεπτά και στη συνέχεια ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Διατροφή
- Μερίδα: 1 κομμάτι
- Θερμίδες: 529kcal
- Ζάχαρη: 9.9g
- Νάτριο: 508.8mg
- Λίπος: 28.4g
- Κορεσμένο Λίπος: 14.6g
- Ακόρεστο Λίπος: 11.2g
- Trans Λίπος: 0g
- Υδατάνθρακες: 50.4g
- Ίνες: 2.7g
- Πρωτεΐνη: 19.3g
- Χοληστερόλη: 139.5mg