Μπριάμ: Η Απλή και Γευστική Συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις!
Η απλότητα είναι το παν! Αυτή η εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή για Μπριάμ είναι το πιο λαμπρό παράδειγμα του πώς η ελληνική κουζίνα μετατρέπει τα πιο απλά υλικά σε ένα πεντανόστιμο πιάτο χωρίς καν να χρειάζεται κόπος! Αν αγαπάς τα λαχανικά, αυτή η συνταγή είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.
Τι Είναι το Μπριάμ;
Το Μπριάμ, ή αλλιώς Μπριάμι, είναι η ελληνική εκδοχή του ρατατούι. Φαντάσου τραγανά και αφράτα πατάτες, γλυκές μελιτζάνες και ζουμερές κολοκυθάκια, όλα μαζί με φρέσκα βότανα, δημιουργώντας ένα υπέροχο πιάτο γεμάτο μεσογειακές γεύσεις.
Γιατί να Φτιάξεις Μπριάμ;
Αυτή η παραδοσιακή ελληνική συνταγή είναι ιδανική για μια χορταστική vegetarian επιλογή. Τα λαχανικά καλύπτονται με ελαιόλαδο, γλυκά κρεμμύδια και σκόρδο και στη συνέχεια ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα. Είναι ένα πιάτο που ενσωματώνει τη γεύση και την υγεία σε κάθε μπουκιά!
Υλικά που θα Χρειαστείς
Μπορεί ο κατάλογος των υλικών να φαίνεται λίγο μεγάλος, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα βρίσκεις εύκολα στο σούπερ μάρκετ. Ας δούμε τι θα χρειαστείς:
- Ωρίμασες ντομάτες
- Πατάτες
- Μελιτζάνες
- Κολοκυθάκια
- Ελαιόλαδο
- Κόκκινο κρεμμύδι
- Σκόρδο
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αν ακολουθήσεις αυτή τη συνταγή, θα ανακαλύψεις πόσο απλή και γευστική είναι!
Οδηγίες Βήμα προς Βήμα για το Μπριάμ
Βήμα 1: Προετοιμασία των Λαχανικών
Πρώτα, πλύνε και κόψε τα λαχανικά. Ξεφλούδισε τις πατάτες και κόψε τις σε φέτες. Πλύνε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και κόψε τα σε φέτες περίπου 1 εκ. Μπορείς επίσης να τα κόψεις σε κομμάτια αν προτιμάς.
Βήμα 2: Σειρά Ψησίματος
Χρησιμοποίησε ένα μεγάλο ταψί (περίπου 30*35 εκ.) για να μην είναι τα λαχανικά στριμωγμένα.
Βήμα 3: Στρώσιμο
Στρώσε τη βάση του ταψιού με φέτες ντομάτας και πρόσθεσε μπαχαρικά. Τοποθέτησε από πάνω τα κομμένα λαχανικά, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και πασπάλισε με κρεμμύδι και σκόρδο. Κάλυψε με τις υπόλοιπες ντομάτες και ρίξε ελαιόλαδο.
Βήμα 4: Ψήσιμο
Κάλυψε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1,5 έως 2 ώρες. Ξεσκέπασέ το κατά το μέσο του χρόνου και ανακάτεψε τα λαχανικά.
Βήμα 5: Σερβίρισμα
Σέρβιρε το Μπριάμ με αλμυρή φέτα και φρέσκο ψωμί για να απολαύσεις όλα τα νόστιμα υγρά του πιάτου!
Πόσο Μπριάμ Μπορείς να Φτιάξεις;
Αν θες να ετοιμάσεις το Μπριάμ εκ των προτέρων, είναι πανεύκολο! Απλά προετοίμασε τα λαχανικά και φύλαξε τα σε μια σακούλα ή δοχείο στο ψυγείο, μέχρι να είσαι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσεις.
Πώς να Αποθηκεύσεις το Μπριάμ
Μπορείς να αποθηκεύσεις το Μπριάμ σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Φρόντισε να το πετάξεις αν παρατηρήσεις ότι τα λαχανικά έχουν μαραθεί.
Τι να Σερβίρεις με το Μπριάμ;
Οι επιλογές είναι ατελείωτες! Μπορείς να το συνοδεύσεις με φέτα και ψωμί ή με ψητό αρνί ή κοτόπουλο. Επίσης, ταιριάζει τέλεια με μια δροσερή σάλτσα τζατζίκι ή μους.
Μην Ξεχάσεις!
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για τις ημέρες νηστείας ή για όσες θέλουν να αποφεύγουν το κρέας. Είναι πλούσιο σε γεύση και χρώμα, και σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου!
Ελπίζω να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή και να την αγαπήσεις όσο την αγαπώ κι εγώ. Καλή όρεξη!