Ανακάλυψε πώς να φτιάξεις τη δική σου ταχινόπαστα με αυτήν την υπερβολικά απλή, διπλή συνταγή για σπιτική ταχίνι! Η ταχίνι είναι μια μοναδική, νόστιμη πάστα φτιαγμένη από αλεσμένο σουσάμι, που χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική, τουρκική και μεσογειακή κουζίνα.
Στην Ελλάδα, η ταχίνι είναι πολύ συνηθισμένη σε λαγανίτσα ή ως επάλειψη σε ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα. Αυτή η πραγματικά ευέλικτη πάστα μπορεί επίσης να σερβιριστεί ως ντιπ ή να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις σάλτσες με ταχίνι, όπως χούμους, ή ακόμη και ως επικάλυψη για κρέας και λαχανικά.
Η εμπορική ταχίνι διατίθεται σε βάζα είτε σκέτη είτε αναμειγμένη με μέλι ή κακάο. Ωστόσο, όπως όλοι ξέρουμε, τίποτα δεν συγκρίνεται με το σπιτικό! Γι’ αυτό έχω ετοιμάσει αυτήν την υπέροχη συνταγή για ταχίνι σε δύο βήματα, ώστε να φτιάξεις τη δική σου σπιτική ταχινόπαστα και να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα στη διαδικασία!
Συνταγή για σπιτικό ταχίνι – Οφέλη για την υγεία της ταχίνι
Εκτός από το ότι είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο συστατικό, που χρησιμοποιείται τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα, η ταχίνι είναι γεμάτη με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.
Η ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγγανίου, υγιών λιπαρών οξέων, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, ενώ είναι επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, βιταμίνης B1, ψευδαργύρου, μολυβδένιου, σεληνίου και διαιτητικών ινών. Συμβάλλει στην προώθηση της καρδιοαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας, στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της υψηλής πίεσης. Η ταχίνι βοηθά επίσης στη στήριξη των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και προσφέροντας εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Δοκίμασε αυτήν την πανεύκολη συνταγή για ταχίνι και προώθησε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για σένα και την οικογένειά σου!
- Για να φτιάξεις αυτήν τη σπιτική συνταγή ταχίνι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους σπόρους σουσαμιού ωμούς ή ψητούς. Το ψήσιμο των σπόρων σουσαμιού θα τους κάνει πιο εύκολους στην άλεση και η ταχίνι σου θα έχει καλύτερη υφή. Αλλά αν έχεις έναν πολύ καλό μίξερ, χρησιμοποίησέ τους ωμούς, καθώς η ταχίνι από ωμούς σπόρους είναι χαμηλότερη σε λιπαρά από αυτήν που φτιάχνεται από ψητούς.
- Αν επιλέξεις να φτιάξεις αυτή τη συνταγή με ψητούς σπόρους σουσαμιού, προθέρμανε τον φούρνο στους 190-200°C. Τοποθέτησε τους σπόρους σουσαμιού σε μια μεγάλη ταψί και ψήσ’ τους για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν αρωματικοί και γυαλιστεροί. Οι σπόροι σουσαμιού μπορούν να καούν πολύ γρήγορα, οπότε φρόντισε να τους κουνάς συχνά και πρόσεξε να μην τους καψαλίσεις.
- Τοποθέτησε τους σπόρους σουσαμιού σε έναν μίξερ (εξοπλισμένο με την μεταλλική λεπίδα) και ρίξε μέσα το φυτικό λάδι. Άλεσε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχεις μια ομαλή πάστα ταχίνι. (Πάτησε για περίπου 1 λεπτό, ξύσε τους από τις πλευρές, πάτησε ξανά και επανάλαβε). Πρόσθεσε λίγο παραπάνω λάδι αν χρειαστεί, για να φέρεις την πάστα σε μια παχύρρευστη υφή που να ρέει καλά.
- Η ταχινόπαστα μπορεί να αποθηκευτεί για αρκετούς μήνες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Διατροφικά στοιχεία
- Μερίδα: 1 κουταλιά της σούπας
- Θερμίδες: 158 kcal
- Ζάχαρη: 0.1 g
- Νάτριο: 2.5 mg
- Λίπος: 14.6 g
- Κορεσμένο λίπος: 4.3 g
- Ακόρεστο λίπος: 9.6 g
- Trans λίπος: 0 g
- Υδατάνθρακες: 5.3 g
- Ίνες: 2.7 g
- Πρωτεΐνη: 4 g
- Χοληστερόλη: 0 mg
Ιδέες Συνταγών με Ταχίνι:
Φιλέτα κοτόπουλου με ταχίνι και μέλι
Υγιεινά σοκολατένια μπράουνις με ταχίνι
Παραδοσιακή ελληνική λαγάνα με ταχίνι