Τα πιο αφράτα και τραγανά κουλουράκια Πάσχα που έχετε φτιάξει ποτέ!
Αν ψάχνετε για το τέλειο γλυκό για το Πάσχα, τα ελληνικά κουλουράκια είναι η απάντηση! Αυτά τα γλυκάκια είναι γρήγορα στην παρασκευή τους, διασκεδαστικά για να φτιάξετε και εθιστικά για να τα απολαύσετε. Προετοιμαστείτε να εθιστείτε! Συνδυάστε τα με μια ζεστή κούπα ελληνικού καφέ και έχετε τον απόλυτο συνδυασμό!
Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου για τα κουλουράκια Πάσχα και είμαι ενθουσιασμένη που θα τη μοιραστώ μαζί σας. Ας φτιάξουμε αυτά τα παραδοσιακά γλυκά από την αρχή!
Υλικά για τα κουλουράκια
Αυτή η συνταγή θα σας δώσει περίπου 80 κουλουράκια, αρκετά για να δοκιμάσουν όλοι! Και το καλύτερο; Θα περάσετε υπέροχα με όλη την οικογένεια, πλάθοντας τα κουλουράκια σε πλεξούδες, βαρκούλες και διάφορα σχήματα! Η φαντασία σας είναι το μόνο όριο!
Τι χρειάζεστε
- 250 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. βανίλια
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 φλ. γάλα
- 1 κ.γ. αμμωνία (ή διπλό μπέικιν πάουντερ)
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί)
Πώς να φτιάξετε τα κουλουράκια
1. Προετοιμασία του μείγματος
Ξεκινήστε αναμειγνύοντας το βούτυρο και τη ζάχαρη. Σε ένα μίξερ, προσθέστε τη ζάχαρη και το κομμένο βούτυρο και ανακατέψτε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο. Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο είναι σε θερμοκρασία δωματίου!
2. Προετοιμασία γάλακτος
Ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γίνει χλιαρό και απομακρύνετε από τη φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αφήστε στην άκρη.
3. Προσθήκη των υλικών
Στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης, προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά πριν προσθέσετε το επόμενο. Ρίξτε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα γάλακτος και αμμωνίας και ανακατέψτε. Προσθέστε το αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να έχετε μια μαλακή και μη κολλώδη ζύμη.
4. Ξεκούραση της ζύμης
Σκεπάστε τη ζύμη με μια πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
5. Πλάσιμο των κουλουρακίων
Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και πλάστε το σε κορδόνι. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το πλέξετε σε "πλεξούδες", να το διπλώσετε σε σχήμα βαρκούλας, ή να σχηματίσετε "S". Αφήστε τη φαντασία σας να γεμίσει!
6. Ψήσιμο
Στη συνέχεια, στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα κουλουράκια, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους, καθώς θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Χρειάζεστε περίπου 4-5 μεγάλα ταψιά, ανάλογα με το μέγεθος των κουλουρακίων.
7. Γλάσσο
Σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε τους κρόκους αυγών και 1 κ.σ. νερού και χτυπήστε με ένα πιρούνι. Αλείψτε την κορυφή των κουλουρακίων και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
8. Αποθήκευση
Αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή δοχεία για έως τρεις εβδομάδες.
Κουλουράκια: Το μυστικό της αφράτης υφής
Τα ελληνικά κουλουράκια χαρακτηρίζονται από μια βασική συνταγή με βούτυρο, μια λαμπερή γλάσσα αυγού και έναν από τους τρεις πιθανούς παράγοντες ανύψωσης. Οι περισσότερες συνταγές σήμερα χρησιμοποιούν μπέικιν πάουντερ, αλλά η παραδοσιακή συνταγή με αμμωνία προσφέρει την καλύτερη υφή!
Το μυστικό της αμμωνίας
Η αμμωνία ήταν ο κύριος παράγοντας ανύψωσης πριν την εφεύρεση του μπέικιν πάουντερ. Κάνει τα κουλουράκια απίστευτα αφράτα και τραγανά και η τραγανότητα τους διαρκεί περισσότερο. Μην ανησυχείτε για την μυρωδιά της αμμωνίας, θα εξαφανιστεί κατά το ψήσιμο!
Πώς να πλάσετε τα κουλουράκια σας;
Το πλάσιμο είναι πολύ εύκολο. Απλά πάρτε μια μικρή μπάλα ζύμης (περίπου 3 εκ. διάμετρο) και πλάστε την σε ροπή. Μπορείτε να δοκιμάσετε να:
- Πλέξετε σε "πλεξούδες"
- Διπλώσετε σε σχήμα βαρκούλας
- Σχηματίσετε σε "S"
- Ή να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη!
Άλλες παραδοσιακές ελληνικές συνταγές Πάσχα
Όπως συμβαίνει με όλες τις γιορτές στην Ελλάδα, το Πάσχα δεν είναι εξαίρεση! Είναι οι μέρες που τα νοικοκυριά ετοιμάζουν υπέροχα πιάτα για την Κυριακή του Πάσχα και παρασκευάζουν όλες αυτές τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές! Μην διστάσετε να εξερευνήσετε όλες τις άλλες συνταγές εδώ.
Ανυπομονώ να ακούσω τις εντυπώσεις σας!