Trending News

Trending News

Ανακαλύψτε τη Μαγική Συνταγή για Ψωμί Σαούρδας με Προζύμι!

Πίνακας περιεχομένων

Εύκολη Συνταγή Σπιτικού Ψωμιού με Προζύμι

Ποιος είπε ότι το σπιτικό ψωμί με προζύμι είναι δύσκολο; Αυτή είναι η υπερ-εύκολη συνταγή για ψωμί με προζύμι που μπορείτε να φτιάχνετε καθημερινά με ελάχιστη προσπάθεια και απίθανη γεύση!

Αν είστε σαν εμένα και η τρέχουσα κατάσταση σας έχει ωθήσει να εξερευνήσετε τις ικανότητές σας στη ζαχαροπλαστική, θα έχετε ανακαλύψει πόσο περίπλοκες είναι οι περισσότερες συνταγές ψωμιού με προζύμι. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι!

Μέθοδος για Σπιτικό Ψωμί με Προζύμι

Σε αυτή την απλή και εύκολη συνταγή ψωμιού με προζύμι, θα σας καθοδηγήσω βήμα προς βήμα για:

  1. Προετοιμασία του προζυμιού.
  2. Ταΐζοντας το προζύμι.
  3. Προετοιμασία της ζύμης για το ψωμί με προζύμι.
  4. Διαμόρφωση και ωρίμανση της ζύμης.
  5. Ψήσιμο του ψωμιού με προζύμι.
  6. Η συνταγή!

Και βέβαια, θα μοιραστώ μαζί σας όλα μου τα tips και tricks για να αποκτήσετε την υπέροχη ανοιχτή υφή και την τραγανή κρούστα που επιθυμείτε! Για τη συνολική συνταγή, μετακινηθείτε προς τα κάτω στην κάρτα συνταγής στο τέλος της σελίδας. Ας ξεκινήσουμε!

Προετοιμασία του Προζυμιού για το Ψωμί σας

Ένα δυνατό και υγιές προζύμι είναι το κλειδί για να φτιάξετε ένα νόστιμο σπιτικό ψωμί με προζύμι. Πολλές συνταγές απαιτούν να προετοιμάσετε το δικό σας προζύμι. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο – περίπου 1 έως 2 εβδομάδες και δεν είναι πάντα επιτυχής.

Εάν θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία και να έχετε αξιόπιστα αποτελέσματα κάθε φορά, απλά αγοράστε μια έτοιμη καλλιέργεια από το Amazon ή τον τοπικό φούρνο σας. Προσωπικά, αγόρασα αυτήν από το Amazon και εντυπωσιάστηκα με το πόσο καλά λειτουργεί. Και το πιο σημαντικό, είναι αξιόπιστη, σταθερή και χρειάζεται πολύ λίγη συντήρηση!

Ταΐζοντας το Προζύμι σας

Το προζύμι είναι ένα μείγμα μυκήτων και ζυμών που χρειάζεται τακτική τροφοδοσία με αλεύρι και νερό για να παραμείνει ζωντανό, ενεργό και υγιές. Αν ψήνετε περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα, είναι καλύτερο να ταΐζετε το προζύμι σας καθημερινά. Αν ψήνετε εβδομαδιαία, καλό είναι να το ταΐζετε μία φορά την εβδομάδα και να το κρατάτε στο ψυγείο.

Πώς γίνεται αυτό; Εξαρτάται από το πότε σχεδιάζω να ψήσω το ψωμί με προζύμι:

  1. Αν σκοπεύω να ψήσω την επόμενη μέρα, κρατάω 20 γραμμάρια προζυμιού και προσθέτω 40 γραμμάρια (1.4 oz) ολικής αλέσεως αλεύρι και 40 γραμμάρια (1.4 oz) νερό. Αφήνω να καθίσει στον πάγκο όλη τη νύχτα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  2. Αν σκοπεύω να ψήσω σε μερικές μέρες, κάνω μια “συντήρηση”. Κρατώ 10 γραμμάρια προζυμιού και προσθέτω 20 γραμμάρια (0.6 oz) ολικής αλέσεως αλεύρι και 20 γραμμάρια (0.6 oz) νερό. Το κάνω αυτό καθημερινά όταν δεν ψήνω.

Προετοιμάζοντας τη Ζύμη για το Ψωμί σας

Πρέπει να παραδεχτώ, η προετοιμασία της ζύμης ήταν το πιο δύσκολο και χρονοβόρο μέρος της διαδικασίας. Πολλές συνταγές απαιτούν πολλές ώρες ζυμώματος, αναμονής για φούσκωμα και πάλι ζύμωμα. Έτσι, ανέπτυξα μερικά “κόλπα” για να κάνω το ψωμί με προζύμι εύκολα με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια!

  1. Αν έχετε μηχανή ψωμιού, χρησιμοποιήστε την για να φτιάξετε τη ζύμη! Πέρυσι αγόρασα μια Panasonic SD-ZX2522 και τη χρησιμοποιώ για να προετοιμάσω τη ζύμη χωρίς να χρειάζεται να κάνω καθόλου χειροκίνητη εργασία. Αν έχετε μία, βάλτε όλα τα υλικά στη μηχανή και χρησιμοποιήστε το μενού για προζύμι. Για την Panasonic SD-ZX2522 είναι το μενού 29 και για την Panasonic SD-ZB2512 είναι το μενού 26. Αφήστε τη να ξεκουραστεί στη μηχανή για 1 έως 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει κατά 25%!
  2. Αν δεν έχετε μηχανή ψωμιού, χρησιμοποιήστε το μίξερ σας. Βάλτε όλα τα υλικά, βάλτε τον γάντζο ζύμης, ρυθμίστε το σε χαμηλή ταχύτητα και αφήστε το να ζυμώσει για 10-15 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και επαναλάβετε. Κάντε το αυτό άλλες 2 φορές μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Καλύψτε την με μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει μέχρι να αυξηθεί κατά 25%.

TIP: Κάντε τη δοκιμή του κλικ. Η ζύμωση είναι έτοιμη όταν σπρώχνετε τη ζύμη και επιστρέφει αφήνοντας μόνο μια μικρή κοιλότητα!

Ζύμωση

Διαμόρφωση και Ωρίμανση της Ζύμης σας

Αυτή είναι η διασκεδαστική φάση! Μπορείτε να γίνετε δημιουργικές και να διαμορφώσετε τη ζύμη σας σε διάφορες σχήματα. Προσωπικά, μου αρέσει να την κάνω σε boule, μια στρογγυλή μπάλα με μια ωραία βαθιά σχισμή στη μέση. Μπορείτε επίσης να την κάνετε σε batard, που είναι ένα οβάλ σχήμα, πιο κοντά σε ένα παραδοσιακό καρβέλι.

Η διαμόρφωση παίζει κρίσιμο ρόλο για να αποκτήσει το ψωμί σας καλό ύψος και όγκο. Αν δεν διαμορφώσετε τη ζύμη σωστά, θα ισιώσει και δε θα φουσκώσει όσο πρέπει κατά το ψήσιμο. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να πάρετε την τέλεια μορφή και άλμα στον φούρνο!

  1. Χρησιμοποιήστε καλάθι ωρίμανσης (ή μπολ)! Η ζύμη σας θα είναι λίγο χαλαρή όταν βγει από το μπολ και χρειάζεστε ένα σκεύος που θα την κρατήσει στη θέση της κατά τη δεύτερη φουσκωτή διαδικασία.
  2. Βεβαιωθείτε ότι το πανί σας είναι καλυμμένο με αρκετό αλεύρι! Πασπαλίζοντας το πανί με αλεύρι, θα αποτρέψετε το ψωμί από το να κολλήσει κατά τη διάρκεια της δεύτερης φουσκωτής διαδικασίας.
  3. Διαμορφώστε τη ζύμη σας σε μια σφιχτή στρογγυλή μπάλα (αν φτιάχνετε boule). Ρίξτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίστε λίγο αλεύρι στα χέρια σας. Τραβήξτε μία άκρη τη φορά και διπλώστε προς το κέντρο. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ζύμης, γυρίστε τη ζύμη και τραβήξτε τη για να σχηματίσετε μια σφιχτή μπάλα.
  4. Αν φτιάχνετε batard (οβάλ καρβέλι), ρίξτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίστε λίγο αλεύρι στα χέρια σας. Τραβήξτε τις τέσσερις άκρες για να ισιώσετε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο. Διπλώστε την αριστερή πλευρά προς το κέντρο και την δεξιά πλευρά επίσης. Ρίξτε τη ζύμη, τραβώντας την προς τον εαυτό σας και κυλώντας προς τα εμπρός.
  5. Αφήστε τη ζύμη να ωριμάσει στο ψυγείο όλη τη νύχτα! Καλύψτε το καλάθι ωρίμανσης με μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Ανάλογα με το πρόγραμμα σας, μπορείτε να ωριμάσετε το ψωμί σας όλη τη νύχτα ή έως 1 μέρα.

TIP: Φροντίστε να μην σπρώξετε όλο τον αέρα έξω από τη ζύμη. Χειριστείτε την απαλά.

Ψήσιμο του Εύκολου Σπιτικού Ψωμιού σας

Η καλύτερη μέθοδος για να ψήσετε το σπιτικό σας ψωμί είναι χρησιμοποιώντας μια κατσαρόλα (dutch oven). Η κατσαρόλα μιμείται τη διαδικασία ψήσιμο στον ατμό που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικά φούρνα. Παίρνει τον ατμό της ζύμης κατά το ψήσιμο, κρατώντας την κρούστα μαλακή και επιτρέποντας στη ζύμη να φουσκώσει και να επεκταθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετική άνοδο και την υπέροχη ανοιχτή υφή που επιθυμείτε!

Πώς γίνεται αυτό; Χρειάζεστε μόνο μια μεγάλη μεταλλική κατσαρόλα, 25/30 cm διάμετρο (~10 ίντσες). Τοποθετήστε την κατσαρόλα με το καπάκι στον φούρνο σας και ρυθμίστε τη στους 230C/450F. Αφήστε τον φούρνο να ζεσταθεί για περίπου 1 ώρα.

Όταν ο φούρνος είναι ζεστός, βγάλτε την κατσαρόλα, βγάλτε το ψωμί από το ψυγείο, ρίξτε το μέσα και χαράξτε το με ένα κοφτερό μαχαίρι, ψαλίδι ή ξυράφι, μήκους περίπου 3 cm / 1 ίντσα και σε γωνία 30 μοιρών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ψωμί σας να ανοίξει όμορφα κατά το ψήσιμο και να αποκτήσει την υπέροχη γεύση!

Ψήσιμο Ψωμιού

Μόλις ολοκληρωθούν τα 20 λεπτά, βγάλτε το καπάκι και αφήστε το να ψηθεί για 15 έως 20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει χρυσό καφέ χρώμα εξωτερικά.

Το ψωμί σας είναι έτοιμο! Αφαιρέστε το και τοποθετήστε το σε μια βάση αερισμού και αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πώς να Αποθηκεύσετε το Σπιτικό Ψωμί σας

Το μυστικό για να κρατήσετε το ψωμί σας φρέσκο είναι να ελέγχετε την υγρασία του. Μην αποθηκεύετε το ψωμί σε αεροστεγές δοχείο, καθώς αυτό δεν αφήνει την υγρασία να βγει και το ψωμί θα γίνει μούχλα και υγρό. Αλλά μην το αφήνετε και στον πάγκο, γιατί θα στεγνώσει γρήγορα.

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το εύκολο σπιτικό σας ψωμί από το να γίνει μπαγιάτικο είναι να το κρατήσετε σε καλάθι ψωμιού. Αυτό θα επιτρέπει την έξοδο της υγρασίας, ενώ θα διατηρεί κάποια μέσα. Εναλλακτικά, τυλίξτε το σε μια χαρτοσακούλα ή, αν χρειάζεται, με κάποιο χαρτί ψησίματος.

Ψωμί

Λατρεύετε το Σπιτικό Ψωμί; Αυτές οι Συνταγές Ψωμιού είναι για Εσάς!

Αν αγαπάτε το ψωμί όσο κι εγώ, τότε αυτή η λίστα με τις αγαπημένες μου συνταγές είναι για εσάς!

  1. Ελληνικό Ρουστίκ Ψωμί
  2. Ψωμί Χωρίς Ζύμωμα
  3. Ψωμί με Μηχανή Ψωμιού
  4. Πίτες, Ιδανικές για Σουβλάκι!
  5. Απαλά Μπέργκερ Μπαν
  6. Σησαμένιοι Κρίκοι Ψωμιού
  7. Ψωμί Ελιάς
  8. Ψωμί Σταφίδας
  9. Λαγάνα (Ελληνικό Ψωμί)
  10. Εύκολο Ψωμί με Αυξανόμενο Αλεύρι και Μπύρα

Αυτή η διαδικασία μπορεί να φαίνεται αρκετά εκτενή, αλλά θα δείτε ότι το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο! Αν έχετε ερωτήσεις ή χρειάζεστε περισσότερες λεπτομέρειες, μη διστάσετε να ρωτήσετε. Καλή επιτυχία με το ψωμί σας!

Leah Sirama

Ο Leah Sirama είναι συντάκτης ειδήσεων στο X News, με έμφαση στην ακρίβεια και την ουσία. Ξεχωρίζει για τη σαφή γραφή και τη δημοσιογραφική του ματιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Μην το χασετε

  • All
  • Uncategorized
  • ΚΟΣΜΟΣ

©- All Right Reserved. Designed and Developed by X NEWS