Καλώς ήρθατε στην απόλυτη συνταγή για ρολά μπακλαβά (σαραγλί)! Αυτή η υπέροχη συνταγή συνδυάζει το τραγανό φύλλο με μια γευστική γέμιση από ξηρούς καρπούς, εμποτισμένη σε σιρόπι αρωματισμένο με λεμόνι, κανέλα και γαρίφαλο. Είναι απλά ακαταμάχητο!
Το σαραγλί είναι στην ουσία μια ρολλό έκδοση του παραδοσιακού μπακλαβά, που είναι πολύ δημοφιλής στη Θεσσαλονίκη. Είναι αρκετά εύκολο να φτιαχτεί και είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές!
Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα σας δείξω πώς να το ετοιμάσετε! 😉 Απλά ακολουθήστε τη βήμα προς βήμα συνταγή παρακάτω και όλα τα tips και tricks που έχω συγκεντρώσει για να απολαύσετε κάθε μπουκιά!
Προετοιμάστε το σιρόπι για τα ρολά μπακλαβά
Κατά παράδοση, το σιρόπι για το σαραγλί φτιάχνεται με ζάχαρη, νερό και αρωματικά μπαχαρικά όπως ξύλα κανέλας και ολόκληρα γαρίφαλα!
Αν έχετε διαθέσιμο, προσθέστε λίγο καλής ποιότητας μέλι θυμαριού. Το μέλι θα δώσει επιπλέον κολλώδη υφή στο σιρόπι, θα προσθέσει μια επιπλέον δόση αρώματος και θα ενισχύσει τη γεύση του σαραγλί. Τέλος, το μέλι βοηθά το σιρόπι να μην κρυσταλλωθεί.
Tip: Για μια δόση φρεσκάδας, χρησιμοποιήστε λίγο ξύσμα και χυμό λεμονιού στο σιρόπι.
Όταν ετοιμάζετε αυτά τα ρολά μπακλαβά, ξεκινήστε φτιάχνοντας πρώτα το σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο όταν το προσθέτετε στα ζεστά ρολά μπακλαβά. Πρέπει να είναι έτοιμο και τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου όταν τελειώσουν τα ρολά το ψήσιμο! Το σιρόπι μπορεί να χρειαστεί μερικές ώρες για να κρυώσει τελείως, αλλά αν βιάζεστε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο.
Tip: Πάντα ρίχνετε το ζεστό σαραγλί με κρύο σιρόπι, περιμένοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το σιρόπι απορροφάται ομοιόμορφα και ότι το φύλλο παραμένει τραγανό!
Προετοιμάστε τη γέμιση για τα ρολά μπακλαβά
Η γέμιση για το σαραγλί είναι πολύ απλή. Αποτελείται από ένα μείγμα ψιλοκομμένων ξηρών καρπών και τα ίδια αρωματικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στο σιρόπι (κανέλα και γαρίφαλο).
Tip: Το αλεσμένο γαρίφαλο μπορεί να είναι λίγο έντονο, οπότε χρησιμοποιήστε το με μέτρο για να μην πικρίσει η γέμιση.
Για αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα ένα μείγμα καρυδιών και αμυγδάλων, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ξηρών καρπών σας αρέσει. Φιστίκια χρησιμοποιούνται επίσης πολύ συχνά σε ρολά μπακλαβά, οπότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε!
Tip: Προσπαθήστε να μην αλέσετε τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνουν σκόνη. Ένα μείγμα ψιλοκομμένων και χοντροκομμένων καρπών θα δώσει περισσότερη υφή και την ωραία τραγανότητα που επιθυμούμε!
Πώς να φτιάξετε τα ρολά μπακλαβά
Για αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα 1 πακέτο φύλλου (450g/16oz.) που περιέχει 14 φύλλα, αρκετά για να φτιάξω 7 ρολά μπακλαβά. Θα χρειαστείτε 2 φύλλα για κάθε ρολό. Αν το φύλλο σας είναι λεπτό, χρησιμοποιήστε 3 φύλλα για κάθε ρολό!
Απλώστε ένα φύλλο φύλλου στον πάγκο σας και πασπαλίστε με λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το δεύτερο φύλλο και βουτυρώστε. Απλώστε ομοιόμορφα λίγη από τη γέμιση ξηρών καρπών (περίπου 1-1.5 κουταλιά της σούπας).
Ήρθε η ώρα να σχηματίσετε ένα ρολό. Πάρτε 2 ξύλινες σούβλες και τοποθετήστε τις πάνω στα φύλλα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω και τυλίξτε. Όταν τυλίγετε, προσπαθήστε να μην τυλίξετε το σαραγλί πολύ σφιχτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, πιέστε τις άκρες προς το κέντρο, τυλίγοντας τις μέσα και αφαιρέστε τις σούβλες. Τοποθετήστε το στη φόρμα ψησίματος και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα.
Ψήσιμο των ρολών μπακλαβά
Τα ρολά μπακλαβά πρέπει να ψηθούν μέχρι να γίνουν υπέροχα χρυσά και τραγανά. Πρέπει να προσέχετε όμως να ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία (150-160C/300-320F, ανάλογα με τον φούρνο) και να τοποθετούνται στη μέση του φούρνου ώστε να ψηθούν σωστά και ταυτόχρονα να μην καούν από έξω.
Αν τα ρολά μπακλαβά αρχίσουν να καφετίζουν γρήγορα, καλύψτε ελαφρώς το ταψί με αλουμινόχαρτο για το υπόλοιπο του χρόνου ψησίματος.
Tip: Πάντα ρίχνετε το ζεστό σαραγλί με κρύο σιρόπι, επιτρέποντας σε κάθε δόση να απορροφηθεί. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το σιρόπι απορροφάται ομοιόμορφα και ότι το φύλλο παραμένει τραγανό. Καλή σας απόλαυση!
Αγαπάτε τον μπακλαβά; Ρίξτε μια ματιά στις άλλες σιροπιαστές συνταγές μου παρακάτω
Αν αγαπάτε τα παραδοσιακά σιροπιαστά ελληνικά γλυκά, οι παρακάτω συνταγές είναι φτιαγμένες για εσάς! Καλή σας απόλαυση!
****