Ο πιο νόστιμος παραδοσιακός σπανακόπιτα
Αχ, η σπανακόπιτα! Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο είναι γνωστό και αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Είναι μια νόστιμη και ευέλικτη επιλογή, ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας — είτε για κυρίως πιάτο, είτε ως ορεκτικό ή σνακ! Σήμερα, θα σου μοιραστώ μια εύκολη και αυθεντική συνταγή για να φτιάξεις τη δική σου σπανακόπιτα από το μηδέν.
Τι περιέχει η σπανακόπιτα;
Για να φτιάξεις μια αυθεντική σπανακόπιτα, θα χρειαστείς φέτα, η οποία θα ανακατευτεί με σπανάκι, κρεμμύδι, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια και αυγά. Αυτά τα υλικά θα δημιουργήσουν μια γευστική γέμιση που θα τυλιχτεί ή θα στρωθεί σε φύλλο (φύλλο) και θα ψηθεί μέχρι να αποκτήσει χρυσό και τραγανό χρώμα. Απλά υπέροχη!
Μπορείς να επιλέξεις να φτιάξεις τη σπανακόπιτα σε μεγάλη ταψί και να την κόψεις σε μερίδες, ή να την φτιάξεις σε ατομικά τρίγωνα (σπανακοπιτάκια). Το βασικό συστατικό είναι φυσικά το σπανάκι, ενώ η φέτα προσθέτει μια αλμυρή και πλούσια γεύση.
Tip: Χρησιμοποίησε ώριμη φέτα για πιο έντονη γεύση, αλλά πρόσεξε με το αλάτι!
Φτιάξε τη δική σου σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο!
Όταν είσαι στην Ελλάδα, η παραδοσιακή σπανακόπιτα φτιάχνεται με σπιτικό φύλλο ή με «χωριάτικο» φύλλο, το οποίο είναι λίγο παχύτερο από το συνηθισμένο. Αν δεν μπορείς να βρεις «χωριάτικο» φύλλο, μη διστάσεις να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό φύλλο! Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται απαιτητική, αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει με μια τραγανή, φρέσκια κρούστα.
Πάρε λοιπόν την απόφαση και δοκίμασε αυτή την εκπληκτική συνταγή σπανακόπιτας για να εντυπωσιάσεις τους φίλους και την οικογένειά σου με τη γεύση της!
Περισσότερες νόστιμες ελληνικές πίτες!
Αν σου αρέσουν οι παραδοσιακές ελληνικές πίτες, οι παρακάτω συνταγές είναι για σένα!
- Ελληνική Κρεατόπιτα (Κρεατόπιτα)
- Συνταγή για Ελληνική Κοτόπιτα (Κοτόπιτα)
- Παραδοσιακή Συνταγή για Πρασόπιτα
- Σπανακοπιτάκια
- Συνταγή για Τυροπιτάκια
- Συνταγή για Κιχί Κοζάνης
- Παραδοσιακή Κολοκυθόπιτα με Φέτα
- Συνταγή για Τυρόπιτα
- Νόστιμα Μικρά Τυροπιτάκια (Πιταράκια Μήλου)
Οδηγίες για την παρασκευή σπανακόπιτας
Ακολουθούν τα βήματα για να φτιάξεις την τέλεια σπανακόπιτα:
Ξεκίνα με τη ζύμη φύλλου. (Για βήμα-βήμα οδηγίες, δες τη συνταγή για σπιτικό φύλλο). Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο φύλλο.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C.
Για τη γέμιση, σοτάρε τα κρεμμύδια με λίγο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσθεσε το σπανάκι σε δόσεις και μαγείρεψε μέχρι να μαραθεί. Αφού κρυώσει, ανακάτεψε το με μοσχοκάρυδο, φέτα, αυγά και κρεμμυδάκι.
Χρησιμοποίησε ένα αντικολλητικό ταψί. Τοποθέτησε το πρώτο φύλλο και άλειψε το με ελαιόλαδο. Συνεχίζεις με τα υπόλοιπα φύλλα, προσθέτοντας γέμιση στο κέντρο. Αν θέλεις να φτιάξεις μεγαλύτερη σπανακόπιτα, διπλασίασε τα υλικά.
Αλείψε την κορυφή με ελαιόλαδο και κόψε σε κομμάτια. Ψήσε για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι να γίνει χρυσή και τραγανή.
- Άφησε να κρυώσει πριν κόψεις σε κομμάτια. Σερβίρεται τέλεια με μια ελληνική σαλάτα. Καλή όρεξη!
Διατροφικές πληροφορίες
- Μέγεθος μερίδας: 1 κομμάτι
- Θερμίδες: 337 kcal
- Ζάχαρη: 2.7 g
- Νάτριο: 880.4 mg
- Λίπος: 17.4 g
- Κορεσμένο Λίπος: 6.5 g
- Μη κορεσμένο Λίπος: 9.9 g
- Μεταλλικό Λίπος: 0 g
- Υδατάνθρακες: 35.1 g
- Ίνες: 3 g
- Πρωτεΐνη: 11.2 g
- Χοληστερίνη: 72.6 mg
Αυτή η σπανακόπιτα είναι πραγματικά μια γιορτή γεύσεων και αρωμάτων. Το καλύτερο από όλα; Μπορείς να την απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Δοκίμασε την παρακάτω συνταγή και άφησε τη μαγεία της ελληνικής κουζίνας να σε κερδίσει!