Trending News

Trending News

Μυστική Συνταγή για Γίγαντες Πλακί: Απογειώστε τη Γεύση σας!

Πίνακας περιεχομένων

Γίγαντες Πλάκι: Η Υγιεινή και Χορταστική Συνταγή που Πρέπει να Δοκιμάσεις!

Αχ, οι γίγαντες πλάκι! Αν αναζητάς μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για το γεύμα σου, αυτή η κλασική ελληνική συνταγή είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Αυτοί οι «γίγαντες» φασόλια, μαγειρεμένοι σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας με φρέσκα βότανα, προσφέρουν μια μοναδική γεύση που θα σε ενθουσιάσει. Ναι, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ετοιμαστεί, αλλά σου υπόσχομαι ότι το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!

Υλικά που Θα Χρειαστείς

Για να ετοιμάσεις τους γίγαντες πλάκι, θα χρειαστείς:

  • 500 γρ. γίγαντες φασόλια
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
  • 1/2 φλιτζάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 κονσέρβα ντομάτες ή τριμμένες ντομάτες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ρίγανη για γεύση

Αν δεν μπορέσεις να βρεις γίγαντες φασόλια, μπορείς να τα αντικαταστήσεις με μεγάλα φασόλια lima ή φασόλια βούτυρο.


Οδηγίες Παρασκευής

  1. Μούλιασμα: Για αρχή, άφησε τα γίγαντες φασόλια να μουλιάσουν σε άφθονο νερό όλη τη νύχτα. Το πρωί, σουρώσ’ τα και πλύνε τα καλά.

  2. Βράσιμο: Τοποθέτησε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι και άφησέ τα να βράσουν. Μείωσε τη φωτιά και άφησέ τα να σιγοβράσουν για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να ψηθούν εντελώς. Σούρωσέ τα και κράτησέ τα στην άκρη.

  3. Σοτάρισμα: Σε μια μεγάλη ταψί, ρίξε το ελαιόλαδο και πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου. Ψήσε στους 180°C για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.

  4. Συναρμολόγηση: Βγάλε το ταψί από τον φούρνο και πρόσθεσε τους γίγαντες (σουρωμένους), το σέλινο, τον μαϊντανό, ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και αλάτι-πιπέρι. Επιστρέψε το ταψί στον φούρνο και ψήσε για 30 λεπτά.

  5. Προσθήκη ντομάτας: Βγάλε ξανά το ταψί από τον φούρνο, ανακάτεψε ελαφρώς τους γίγαντες με μια ξύλινη κουτάλα και πρόσθεσε τις τριμμένες ντομάτες. Χτύπησε με λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ψήσε για 50-60 λεπτά στους 180°C, μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες και η σάλτσα να πήξει.

  6. Ευκολότερη Εναλλακτική: Αν θέλεις μια πιο γρήγορη εκδοχή, αφού μουλιάσεις τα φασόλια, σούρωσέ τα και τοποθέτησέ τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό. Βράσε για 5 λεπτά, σούρωσέ τα και βάλε τα σε ένα μεγάλο ταψί μαζί με όλα τα υλικά. Κάλυψέ τα με αλουμινόχαρτο και ψήσε στους 180°C για περίπου 2 ώρες. Στα τελευταία 30 λεπτά, αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο.

Γιατί να Δοκιμάσεις Αυτή τη Συνταγή

Οι γίγαντες πλάκι δεν είναι απλώς νόστιμοι, αλλά και πολύ θρεπτικοί! Είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά. Αυτή η συνταγή μπορεί να σερβιριστεί είτε ως κύριο πιάτο είτε ως ορεκτικό πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις λίγο θρυμματισμένο φέτα από πάνω για να απογειώσεις τη γεύση!


Διατροφικές Πληροφορίες

  • Μέγεθος μερίδας: 1 μερίδα
  • Θερμίδες: 351 kcal
  • Σάκχαρα: 4.1 g
  • Νάτριο: 307 mg
  • Λίπη: 14.7 g
  • Κορεσμένα Λίπη: 2.2 g
  • Μη κορεσμένα Λίπη: 11.9 g
  • Μυρωδικά: 0 g
  • Υδατάνθρακες: 42.7 g
  • Φυτικές Ίνες: 10.9 g
  • Πρωτεΐνη: 15.6 g
  • Χοληστερόλη: 0 mg

Τελευταίες Σκέψεις

Τώρα που ξέρεις πώς να ετοιμάσεις αυτούς τους υπέροχους γίγαντες πλάκι, ήρθε η ώρα να βάλεις ποδιά και να ξεκινήσεις την προετοιμασία! Είναι μια συνταγή που θα ενθουσιάσει οικογένεια και φίλους. Δοκίμασέ τη και μοιράσου την εμπειρία σου!

Απόλαυσε τους γίγαντες πλάκι με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και δημιούργησε αξέχαστες στιγμές στο τραπέζι σου!

Leah Sirama

Ο Leah Sirama είναι συντάκτης ειδήσεων στο X News, με έμφαση στην ακρίβεια και την ουσία. Ξεχωρίζει για τη σαφή γραφή και τη δημοσιογραφική του ματιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Μην το χασετε

  • All
  • Uncategorized
  • ΚΟΣΜΟΣ

©- All Right Reserved. Designed and Developed by X NEWS