Trending News

Trending News

Νηστίσιμη Μουσακάς με Φακές: Η Συνταγή που θα Λατρέψετε!

Πίνακας περιεχομένων

Πεντανόστιμη Βεγκάν Μουσακά με Φακές

Λατρεύεις τη μουσακά αλλά αυτή τη στιγμή κάνεις νηστεία ή είσαι βίγκαν; Μην ανησυχείς! Έχω ετοιμάσει μια υπέροχη συνταγή για βεγκάν μουσακά με φακές που διατηρεί την παράδοση, αλλά είναι 100% φυτική! Αυτή η συνταγή είναι τόσο νόστιμη που δεν θα πιστεύεις ότι είναι βίγκαν!

Με τη Βεγκάν Μουσακά Φακές, απολαμβάνεις όλα τα νόστιμα υλικά όπως πατάτες και μελιτζάνες, μαζί με μια βεγκάν μπεσαμέλ που χρησιμοποιεί ένα έξυπνο υλικό για να δημιουργήσει τη γεύση του τυριού! Κι φυσικά, η γέμιση με φακές είναι γεμάτη γεύση!

Τι θα χρειαστείς

Διάβασε παρακάτω για να ανακαλύψεις τα υλικά που θα χρειαστείς, τις συμβουλές μου για να την κάνεις τέλεια, βήμα προς βήμα φωτογραφίες και φυσικά, τη μοναδική συνταγή μου!


Τι είναι η παραδοσιακή Μουσακά;

Η μουσακά είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο ελληνικό πιάτο. Σερβίρεται σε κάθε ταβέρνα και είναι η ιδανική επιλογή για οικογενειακές συγκεντρώσεις και ειδικές περιστάσεις.

Ο παραδοσιακός μουσακάς είναι ένα νόστιμο κατσαρόλι με μελιτζάνες, πατάτες και κιμά, καλυμμένο με μια κρεμώδη μπεσαμέλ. Η ουσία της παραδοσιακής μουσακάς συνοψίζεται σε:

  1. Η γέμιση γεμάτη umami: Η παραδοσιακή σάλτσα μουσακά είναι ένας βαθύς, σκούρος κόκκινος/καφέ ραγού, γεμάτος γεύσεις. Χρησιμοποιεί συνδυασμό βοδινού ή αρνιού, σκόρδο, δάφνη, κανέλα και κόκκινο κρασί.

  2. Η κρεμώδης μπεσαμέλ: Η παραδοσιακή μπεσαμέλ είναι πλούσια και γεμάτη γεύση λόγω της τριμμένης φέτας και του μοσχοκάρυδου!

  3. Τα λαχανικά γεμάτα χυμούς: Οι μελιτζάνες και οι πατάτες μαγειρεύονται ξεχωριστά και προστίθενται στη μουσακά όταν είναι έτοιμα. Οι μελιτζάνες προσφέρουν χυμώδη υφή και οι πατάτες αυξάνουν τη γεύση.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την «ουσία» της μουσακά ενώ κάνουμε τη βεγκάν εκδοχή της;

Υλικά για την τέλεια Βεγκάν Μουσακά με Φακές

Για να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα της συνταγής, πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά τα υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών. Με πολλές δοκιμές, κατέληξα στα εξής βασικά υλικά:

  • Φακές: Ιδανικό υποκατάστατο κρέατος, γεμάτο θρεπτικά συστατικά και φυσικές γεύσεις. Στη συνταγή χρησιμοποιώ πράσινες φακές, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και καφέ φακές.

  • Ξηρές μανιτάρια: Αυξάνουν τη «κρεατίλα» της σάλτσας μας. Επεκτείνονται κατά το μαγείρεμα και προσφέρουν φυσική γεύση umami.

  • Μπαχαρικά: Για τη γεύση, θα χρειαστείς σκόρδο, κανέλα, ντοματοπολτό, ψιλοκομμένες ντομάτες, κόκκινο κρασί, ρίγανη και ένα φύλλο δάφνης.

  • Βεγκάν μπεσαμέλ: Χρησιμοποιώ ελαιόλαδο για το ρου και γάλα σόγιας για την κρεμώδη υφή. Επίσης, προσθέτω κρεμμύδι, κανέλα, δάφνη και μοσχοκάρυδο.

  • Διατροφική μαγιά: Αυτό το μυστικό υλικό προσφέρει γεύση τυριού και είναι πλούσιο σε βιταμίνες.

  • Πατάτες και Μελιτζάνες: Χωρίς αυτά, η μουσακά δεν είναι πλήρης. Φρόντισε να έχεις αρκετές!

Συμβουλή: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα αμυγδάλου αντί για γάλα σόγιας αν προτιμάς, αλλά θα χρειαστείς ψίχουλα ψωμιού για να ροδίσει το πιάτο.

Προετοιμασία της Βεγκάν Μουσακά με Φακές

Για να προετοιμάσεις τη Βεγκάν Μουσακά, ακολούθησε τα εξής βήματα:

  1. Προετοίμασε τη σάλτσα φακής.
  2. Προετοίμασε τα λαχανικά.
  3. Ετοίμασε τη μπεσαμέλ.
  4. Συναρμολόγησε και ψήσε!

Πάμε να μαγειρέψουμε!

Προετοιμασία της Σάλτσας Φακής

Για να προετοιμάσεις τη σάλτσα φακής, ξεκινάς με τα ξηρά μανιτάρια που θα μουλιάσεις σε 500ml βραστό νερό.

Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε 2 κουταλιές ελαιόλαδου σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το κόκκινο κρεμμύδι και μαγείρεψε για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Πρόσθεσε το σκόρδο και μαγείρεψε για ένα λεπτό.

Μόλις το κρεμμύδι είναι έτοιμο, πρόσθεσε την κανέλα και τον ντοματοπολτό. Μαγείρεψε μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς.

Συνέχισε προσθέτοντας τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το κόκκινο κρασί και την ξηρή σάλτσα μανιταριών. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις και τις φακές!

Φέρτε το μείγμα σε βρασμό και ρίξε αλάτι και πιπέρι. Μείωσε τη φωτιά και άφησέ το να σιγοβράσει για 1 ώρα.

Ετοιμάζοντας τη Βεγκάν Μπεσαμέλ

Για να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ, θα χρειαστούμε να ζεστάνουμε το γάλα σόγιας με κρεμμύδι, κανέλα και φύλλα δάφνης. Σε άλλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και πρόσθεσε το αλεύρι.

Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε το γάλα σόγιας. Βάλε και την διατροφική μαγιά και ανακάτεψε μέχρι να γίνει κρεμώδης.

Προετοιμάζοντας τα Λαχανικά

Αρχικά, κόψε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και βάλτες σε ταψί με ελαιόλαδο και αλάτι. Ψήσε τις πατάτες στους 220°C για 30 λεπτά.

Κόψε τις μελιτζάνες σε φέτες και ψήσε τις στους 220°C για 20 λεπτά.

Συναρμολόγηση και Ψήσιμο της Μουσακά

Τώρα που όλα είναι έτοιμα, ήρθε η ώρα να συναρμολογήσεις τη μουσακά. Ξεκίνα με μια στρώση πατάτας, πρόσθεσε τις μελιτζάνες και τη γέμιση με φακές. Κάλυψε με μπεσαμέλ και ψήσε στους 180°C για 30-45 λεπτά.

Αφήστε τη μουσακά να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν τη σερβίρεις.

Σερβίρισμα

Η βεγκάν μουσακά με φακές είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα και απολαμβάνεται τέλεια με τραγανό ψωμί, βεγκάν τζατζίκι και σαλάτα!

Φτιάξε την από πριν

Αυτή η συνταγή δεν παγώνει καλά, αλλά μπορείς να την ετοιμάσεις εκ των προτέρων και να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο για 1-2 μέρες.

Περισσότερες Συνταγές

Ανακάλυψε περισσότερες βεγκάν ελληνικές συνταγές παρακάτω.

Ελπίζω να απολαύσεις αυτή την πεντανόστιμη βεγκάν μουσακά όσο εγώ!

Leah Sirama

Ο Leah Sirama είναι συντάκτης ειδήσεων στο X News, με έμφαση στην ακρίβεια και την ουσία. Ξεχωρίζει για τη σαφή γραφή και τη δημοσιογραφική του ματιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Μην το χασετε

  • All
  • Uncategorized
  • ΚΟΣΜΟΣ

©- All Right Reserved. Designed and Developed by X NEWS